s
Mat: Proszę o sprawdzenie
Proszę o sprawdzenie czy w ogóle można takie coś zrobić z tym

A
t = {(x,y):x<ty}
U A
t =R
2\{(x,0)eR
2:x≥0} , teR
chcę udowodnić że R
2\{...} ⊂ U A
t
oznaczę {(x,0)eR
2:x≥0} jako B , wtedy :
dowód nie wprost
R
2\B ⊄ U A
t ⇒ U R
2\B ⊄ U A
t ⇔∀xeR
2\B : x∉ U A
t ⇔∀xeR
2\B ∃teR : x∉ A
t
sprzeczność
8 lis 20:50
Mat: up
9 lis 20:15
PW: Co to znaczy, że (x,y) należy do sumy A
t?
− Że należy do co najmniej jednego z tych zbiorów, czyli istnieje t∊R, taka że
(1) x < ty.
Nierówność ta
nie ma rozwiązania, gdy x≥0 i y=0 (lewa strona niedodatnia, prawa równa 0).
Dla par (x,y) w których x<0 i y=0 nierówność (1) jest spełniona w sposób oczywisty dla
wszystkich t.
Dla par (x,y), w których y≠0 nierówność (1) jest równoważna nierówności
| | x | |
która jest spełniona dla wszystkich t ≥ |
| . |
| | y | |
Podsumowanie: do sumy A
t nie należą pary (x,0), w których x≥0; pozostałe pary (x,y)∊R
2
należą do rozpatrywanej sumy.
To wystarczy jak dla mnie. Formalizmy zabijają sens i powodują takie właśnie dziwne poczynania,
jak dowodzenie, że R
2\{...} ⊂ U A
t, podczas gdy wiemy, że te zbiory są tożsame.
9 lis 20:59
Mat: Dziękuję Ci bardzo. Czy można bardziej formalnie zapisać ten cały wniosek czy to powinno
wystarczyć ?
9 lis 23:02
Mat: I jeszcze pytanie. A jeżeli At jest określony podobnie tylko zamiast x<ty mamy x2≤t2y2 to
jak tu będzie z dowodem ?
9 lis 23:10
PW: Dla par (x,0), w których x>0 nierówność
(1) x
2 ≤ t
2y
2
nie ma rozwiązania (lewa strona dodatnia, prawa 0).
Dla par (x,y), w których y≠0 nierówność (1) jest równoważna nierówności
| | |x| | |
która ma rozwiązania, na przykład t ≥ |
| . |
| | |y| | |
Pokazaliśmy, że suma A
t jest zbiorem R
2\{(x,y): x>0∧y=0}.
Myślę, że to powinno wystarczyć, ale to zależy od wymagań prowadzącego zajęcia − zrozumieć sens
sum przeliczalnej liczby zbiorów, czy opanować formalne zapisy.
9 lis 23:32
Mat: Dzięki raz jeszcze

A jak narysować w układzie współrzędnych zbiór takich x
2≤t
2y
2 ? Czyli
oba przykłady mają te same sumy ?
10 lis 16:09
Mat: hm?
11 lis 17:25
Mat: up
11 lis 18:45
Mat: up
11 lis 19:13