ciąg (a_n) gdzie n≥1, tworzą kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu prze
jerey: ciąg (an) gdzie n≥1, tworzą kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę
3. Który wyraz ciągu jest równy 1199, jeśli a1=3?
8 lis 20:09
Eta:
a300= 1199
8 lis 20:14
jerey: a jak do tego doszłeś/aś?
8 lis 20:26
Eta:
Taki ciąg to: 3, 7,11,..... , 1199 ciąg arytmetyczny , a1=3 , r= 4 an=1199
an= a1+(n−1)*r
1199= 3+(n−1)*4 ⇒ n=......
8 lis 20:28
jerey: a no tak , debil ze mnie, nie ogarnąłem, ze r to 4

dzieki

juz nie myśle
8 lis 20:31
Eta:
8 lis 20:32