Ciągi arytmetyczne
Zuzka: Dobry wieczór

Mam problem z zadaniem, które wygląda tak:
wyznacz wartość x, tak aby liczby
4x+2, 5x+1, 9x−2
w podanej kolejności tworzyły ciąg arytmetyczny.
Wzór jaki dostałam do rozwiązania tego zadania to r=a
n+1−a
n , ale nie bardzo wiem jak go
użyć.. r to różnica wyrazów ciągu.
Wyjaśni mi ktoś w prosty sposób jak to ugryźć?
8 lis 19:56
Alfa:
r to różnica ciągu, która jest wielkością stałą bez względu na to, które dwa sąsiednie wyrazy
ciągu odejmujesz. Więc:
r = (5x+1) − (4x+2) = x−1
ale też
r = (9x−2) − (5x+1) = 4x−3
wynika z tego, że x−1 = 4x−3, czyli:
−3x = −2
8 lis 20:00
5-latek: Ciag arytmrtyczmy to taki ciag gdzie roznica
r miedzy kolejnymi wyrazami tego ciagu
jest stala (niezmienna )
Czyli a
2−a
1= a
3−a
2=a
4−a
3 itd=r
Mamy tutaj 3 kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego
Wyraz a
1=4x+2 wyraz a
2= 5x+1 i wyraz a
3=9x−2
TO wedlug tego co napisalen mamy
5x+1−(4x+2)=9x−2−(5x+1) i wyliczasz z tego x
Jak zrobisz to zadanie tym sposobem to mozna to zadanie zrobic korzystajac z tweirdzenia o
| | a1+a3 | |
kolejnych 3 wyrazach ciagu czyli a2= |
| zerob tez tym sposobem i sprawdz czy |
| | 2 | |
rozwiazania sie zgadzaja
8 lis 20:07
5-latek: Takie pilne i nic
8 lis 20:17
Zuzka: Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc! Wszystko już jasne!
8 lis 20:41