wyrażenia
Elixir: Mógłby mi ktoś wytlumaczyć, o co chodzi z rozkładaniem czynniku.
Mam takie zadanie: Rozłóż na czynniki wyrażenie:
a) 4x2−1
b)x3−2x2+x−2
c)a4−b4
d)a2+b2−c2−2ab
Z góry dziękuję za pomoc.
8 lis 19:41
Bizon:
d)
(a−b)2−c2=(a−b+c)(a−b−c)
8 lis 19:45
5-latek: d)= (a−b)2−c2
8 lis 19:45
Alfa: ogólnie chodzi o stosowanie odpowiednich wzorów skróconego mnożenia po to, żeby zapisać
wyrażenie w postaci iloczynu pewnych czynników
8 lis 19:46
Hajtowy: a) (2x−1)(2x+1)
8 lis 19:46
Hajtowy: b) x(x2+1)−2(x2+1) ⇒ (x−2)(x2+1)
8 lis 19:47
Hajtowy: c) a4−b4 ⇒ (a−b)(a+b)(a2+b2)
8 lis 19:48
Elixir: Hajtowy: Czemu w podpunkcie b) masz x(x
2−1)(2x+1), mi wychodzi: x(x
2−2x)−2(x−1) i nie wiem,
co mam xle
8 lis 19:57
Alfa: w b) może też być tak: x2(x−2)+(x−2) = (x−2)(x2+1)
8 lis 20:03
krystek: tak
8 lis 20:27
Elixir: To czyli moje myślenie jest blędne?
8 lis 20:48