Hipoteza de Broglie'a
Hajtowy: Trivial jeśli masz chwilkę to zajrzyj

Udowodnij na podstawie postulatu Bohra, że długość fali (λ) materii związanych z elektronem
poruszającym się po dowolnej orbicie atomu wodoru mieści się całkowitą liczbę razy długości
tej orbity.
8 lis 19:39
Maslanek:
| | n*h | |
Przekształcając postulat Bohra: mV= |
| |
| | 2πr | |
| | h | | h*2πr | | 2πr | | 1 | |
I podstawiając do długości fali: λ= |
| = |
| = |
| =2πr* |
| . |
| | mV | | n*h | | n | | n | |
8 lis 20:03
Hajtowy: To tyle?
8 lis 20:09
Maslanek: Jakoś nie mogę skumać określenia mieści się całkowitą liczbę razy.

Ale to chyba jest jednoznaczne z tym, że długość orbity jest wielokrotnością długości fali.
Wtedy tak
8 lis 20:11
Hajtowy: A jakby zadanie brzmiało:
Udowodnij na podstawie postulatu Bohra, że długość fali materii mieści się całkowita ilość razy
w długości orbity
Hm?
8 lis 20:13
Hajtowy: Niby to samo
8 lis 20:14
Maslanek: A czym to się różni?
8 lis 20:15
Hajtowy: No, głupie pytanie i zadanie, ale dzięki
8 lis 20:16
Maslanek: Jak masz coś ciekawego, to wrzuć

Fizyka to był mój konik
8 lis 20:17
Maslanek: Z czymś, z czym masz problem
8 lis 20:18
Hajtowy: Spoko, będę wrzucał jak będzie coś naprawdę ciekawego, ale jak na ten tydzień to tyle
8 lis 20:19