CIAGI
ROBERTO: | | 5n+2 | |
Wykaż, że ciąg (an) o wyrazie ogólnym an= |
| jest geometryczny. |
| | 32n−1 | |
| an+1 | | 5n+3 | | 32n−1 | | 5 | |
| = |
| * |
| =......... wynik |
| |
| an | | 32n+1 | | 5n+2 | | 9 | |
8 lis 19:33
5-latek: Wyraz an+1 jest zle wyznaczony
8 lis 19:40
Bizon:
... dobrze −
8 lis 19:43
ROBERTO: A jak powinno być?
8 lis 19:43
5-latek: LIcznik dobrze
Teraz mianownik 3
2(n+1)−1=3
2n+2−1=3
2n+1 czyli masz dobrze wyznaczony .
Czas konczyc pisanie
Bizon dobrze ze pilnujesz
8 lis 19:53
ROBERTO: To jak nie z tym, to może z tym mi ktos pomoże
zad; Wyrażenie W=(sin600−sin450)2 ma wartość?
(√32)2−(√22)=
8 lis 20:17
Alfa: | | √3 | | √2 | | √3−√2 | | 3−2√6+2 | | 5−√6 | |
W = ( |
| − |
| )2 = ( |
| )2 = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
8 lis 20:23
ROBERTO: Ten drugi nawias tęż do drugiej
8 lis 20:23
krystek: 19:33 masz dobrze
| | √3 | | √2 | |
( |
| − |
| )2= ... licz wg wzoru (a−b)2 |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 20:26
Eta:
| | √3−√2 | | 5−2√6 | |
(sin60o−sin45o)2=( |
| )2= ......... = |
| |
| | 2 | | 4 | |
8 lis 20:26
ROBERTO: Niestety nie mam takiej odpowiedzi

może w książce żle wydrukowali
8 lis 20:27
5-latek: Masz napisane ze dobrze masz wyznaczony wyraz a
n+1 wiec to jeszce raz sobie podziel i
sprawdz wynik . Jestem chory i troche nie chce mi sie liczyc takich rzeczy

Natomiast jeskli chodzi o drugie zadanie to
sin60=U{
√3{2}
| | √3 | | √2 | |
sin45=√2{2} to juz jest lzejsze do policzenia wiec tak W=( |
| − |
| )2= nawias |
| | 2 | | 2 | |
| | √3−√2 | | (√3−√2)2 | | 3−2√6+2 | |
do wspolnego mianownika =( |
| )2= |
| = |
| |
| | 2 | | 22 | | 4 | |
8 lis 20:34
ROBERTO: | | √3 | | √3 | | √2 | | √2 | |
( |
| )2+2* |
| * |
| +( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
ale to się ciężko tu pisze
8 lis 20:36
5-latek: licznik (
√3−
√2)
2 policzylem korzystajac z ewzoru skroconego mnozeia (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
gdzie a=
√3i b=
√2
8 lis 20:37
ROBERTO: minus po pierwszy nawiasie
8 lis 20:38
8 lis 20:39
5-latek: Tez dobrze liczyles tylko tak jak piszesz ma byc (−)
Niektorych Twoich postow nie widze i dlatego tak pisze
8 lis 20:42
8 lis 20:42
8 lis 20:43
5-latek: Wracamy do przedszkola
A to 2 przed
√3*
√2 to od macochy

2*2= ile ?
8 lis 20:45
5-latek: CHodzi o twoj ostatni post bo ten wyzej dobry
8 lis 20:47
ROBERTO: 4 ale je też się mnoży?
8 lis 20:49
5-latek: no pewnie ze sie mnozy
| | 3 | | 1 | | 3 | |
Tak samo jak mnozy sie ulamki np |
| * |
| = |
| tak? |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
| | 5 | | 2√6 | |
Wobec tego zapis z godziny 20.43 powinien wygladac tak = |
| − |
| spowadzamy to do |
| | 4 | | 4 | |
| | 5−2√6 | |
wsponego mianownia i mamy |
| |
| | 4 | |
8 lis 20:53
ROBERTO: O.K.to w książce są cztery złe odpowiedzi
8 lis 20:55
5-latek: Tzn jakie sa?
8 lis 20:58
ROBERTO: taka jak o 20.43,
8 lis 21:02
5-latek: To bedzie dobra odpowiedz a)
| | 2√6 | |
Dlaczego ? bo |
| =U{p6}}{2} po skroceniu przez 2 |
| | 4 | |
Wiesz tylko nie skojarzylem od razu (juz mozg nie ten) bo zazwyczaj sie doprowadza do postaci
ulamka
8 lis 21:10
ROBERTO: Więc tak jak robiłem to wszystko o.k.
a w tym z 19.33 to coś jeszcze ma być tam gdzie te kropki czy taki zapis wystarczy?
8 lis 21:15
5-latek: No robiles dobrze .ja bym to robil tak jak robilem Ale skoro zycza sobie takiej odpowiedzi
to niech maja

ten zapis z 19.33 wystarczy tylko bez tych kropek
8 lis 21:20
ROBERTO: O.K. to narazie dziękuje
8 lis 21:22
5-latek:
8 lis 21:23
ROBERTO:
Może mi ktoś napisać= rozpisać całe zadanie po kolei co i jak musi tam być napisane żeby bylo
O.K.
z 19;33 czyli z samej góry
Wynik jest napewno dobry, ale cała reszta ?
9 lis 22:07
Aga1.: | | 5n+2 | | 5n*52 | |
an= |
| = |
| |
| | 32n−1 | | 32n*3−1 | |
| | 5n+1+2 | | 5n*53 | |
an+1= |
| = |
| |
| | 32(n+1)−1 | | 32n*31 | |
Podstaw poskracaj i otrzymasz wspomniany wynik
10 lis 10:53