Rozłóż wielomian W(z) na czynniki liniowe nad ciałem C
Neko: z3 + (−2√3+3i)z2+(4−4√3i)z + 2√3+6i
wiedząc, że W(−i)=0
Okay teraz tak
Skoro W(−i)=0 to i W(i)=0
więc (z−i)(z+i)=0 więc z2−i2=0
z2−(−1)=0
z2+1=0
z3 + (−2√3+3i)z2+(4−4√3i)z + 2√3+6i : ( z2+1) = z + ((−2√3+3i))
−z3 +z
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(−2√3+3i)z2 + (1+4−4√3i)z + 2√3+6i
(−2√3+3i)−z2 − ((−2√3+3i))
i chyba się pogubiłem albo nie wiem, pomoże ktoś?
8 lis 19:22
Krzysiek: a skąd to: "Skoro W(−i)=0 to i W(i)=0"
to dla wielomiany o współczynnikach rzeczywistych tak jest jeżeli dobrze pamiętam
8 lis 19:40
Neko: Skąd? jak pierwiastkiem wielomianu jest liczba zespolona to i jej sprzężenie? Źle myśle?
8 lis 19:48
Krzysiek: tak jest dla wielomianu o współczynnikach rzeczywistych
8 lis 19:50
Neko: To może
(z−i)(z−x)(z−y)= ten wielomian co mam rozłożyć
i układ równań z tego, ten pomysł lepszy?
8 lis 20:00
Krzysiek: a może schematem Hornera?
8 lis 20:05
Neko:
1 | −2√3+3i | 4−4√3i | 2√3+6i |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 | −2√3+4i |−6√3i | 8√3+6i |
Chyba coś nie tak, źle gdzieś licze?
8 lis 20:22
Krzysiek: 1 −2√3+2i 6−2√3i 0
już na samym początku masz źle, przecież miejsce zerowe to −i.
8 lis 20:27
Neko: Aha, źle na kartkę przepisałem, już się poprawiam
8 lis 20:45
Neko: (z−i)(z −2
√3−i)(z−2
√3+3i)
Okay wyszło, dziękuje za pomoc!
8 lis 20:54