Klasa ma zapłacić za autokar 2880 zł. Gdyby pojechało o 6 uczniów więcej niż zgł
Linaa: Klasa ma zapłacić za autokar 2880 zł. Gdyby pojechało o 6 uczniów więcej niż zgłoszonych, to
każdy uczeń płaciłby o 24 zł mniej. Oblicz, ilu uczniów zgłosiło się na wycieczkę i ile każdy
musiał zapłacić za autokar.
8 lis 19:21
Alfa:
x − il. uczniów zgłoszonych na wycieczkę
y − koszt wycieczki dla 1 ucznia
x*y = 2880
(x+6)(y−24) = 2880
i rozwiązujesz ten układzik
powodzenia
8 lis 19:49
Linaa: dziękuję
8 lis 19:54
Linaa: a jak wyjdzie mi 24x+4x2=2880 to mam obliczyc deltę ?
8 lis 19:57
Hajtowy: Na 1 stronę wszystko
8 lis 19:59
Linaa: no i to będzie 24x+4x
2−2880=0
później podzieliłam to przez 4 i wyszło:
6x+x
2−720=0
i co dalej ?
8 lis 20:00
Alfa: i liczysz deltę
8 lis 20:00
Alfa: i wcześniej uporządkuj wyrazy !
8 lis 20:01
Hajtowy: x
2+6x−720=0
Δ=36+2880=2916
√Δ = 54
Także ładne wyniki wyjdą
8 lis 20:02
Hajtowy: Jak to mówią... Jak nie wiesz co liczyć to licz deltę
8 lis 20:03
Linaa: x
1 wyszło mi −30 a x
2 24, co dalej ? bo nie ogarniam
8 lis 20:50
Linaa: będzie (x+3)(x−24)=0 ?
8 lis 20:52
Linaa: ktoś pomoże co dalej ?
9 lis 19:55
sushi_ gg6397228:
rozwiazanie moze byc tylko dodatnie, wiec ..
9 lis 19:57
Linaa: czyli mam napisać (x+3)(x−24)=0 czy od razu, że x=24 bo jest dodatnie ?
9 lis 20:29
sushi_ gg6397228:
co napisalas o 20.50 8listopada ?
9 lis 20:33
Linaa: wyszło mi x=24 i y=120, mam nadzieję, że bd dobrze
9 lis 20:36
sushi_ gg6397228:
podstaw do poczatku zadania i sprawdz "przed zmianami i po zmianach"
9 lis 20:37
Linaa: wyszło mi x=24 i y=120, mam nadzieję, że bd dobrze
9 lis 20:39