rozwiąż podane równanie
mrKaczorrro: Proszę o pomoc!
log5x2=3
8 lis 18:47
5-latek: Z definicji logarytmu
loga b=c jesli b=ac mamy
x
2=5
3 to x
2= 125 Moze byc ?
8 lis 18:59
mrKaczorrro: doszedłem do tego

ale w takim razie jaki będzie x i czemu?
8 lis 19:23
Alfa: x = √125 = √25*5 = 5√5
8 lis 20:08
5-latek: Ale tez jest x=−√125 Dla czego nie moze byc to rozwiazanie brane pod uwage ?
8 lis 20:09
Alfa: wg tej metody niby mogłoby być takie rozwiązanie, ale wg innej metody już nie:
log
5x
2 = 3
2log
5x = 3
x = 5
3/2
x = 5
√5
8 lis 20:15
5-latek: TO bylo dla pomyslunku dlaczego
| | 3 | |
A tak naprawde to log5 z 5√5= log5 53/2= |
| wiec nie mozesz wmiejsce x2 |
| | 2 | |
wstawic x wyliczone i to bedzie =3 bo widziwz ze nie
8 lis 20:15