liczba..
1!: liczba n3−n dla n należącego do N jest zawsze podzielna przez :
a) 3
b) 6
c) 12
proszę o wskazówkę. Dałem n=1 i wtedy nie jest podzielna ani przez a, ani b, ani c, ale to
jest źle. Proszę o podpowiedź
8 lis 17:19
irena_1:
0 dzieli się bez reszty przez każdą liczbę. Więc dla n=1 n3−n=0 spełnia wszystkie warunki.
n3−n=n(n2−1)=(n−1)n(n+1)
Taki iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych dzieli się na pewno przez 6. Bo wśród nich jest
co najmniej jedna parzysta i jedna podzielna przez 3.
8 lis 17:24
Piotr 10: n3−n=n(n2−1)=n(n−1)(n+1)=(n−1)*n(n+1)
iloczyn trzech kolejnych liczb jest liczbą podzielną przez 2 i 3, a więc 2*3=6
więc a) i b)
8 lis 17:24