lokata
asia: Pan Kowalski ulokował na rachunku bankowym 1000 zł. Bank oferuje miesięczną kapitalizację
odsetek ze stopą 18% w skali roku. Ile pieniędzy będzie miał Pan Kowalski jeżeli zdecyduje się
zlikwidować lokatę po:
a) 3 miesiącach oszczędzania
b) pół roku
3) dwóch latach?
Przyjąć, że (1,015)3=1,046 ; (1,015)3=1,093 ; (1,015)24=1,430
8 lis 17:19
irena_1:
a)
| | 18 | |
1000*(1+ |
| )3=1000*1,0153=... |
| | 12*100 | |
b)
| | 18 | |
1000(1+ |
| )6=1000*1,0156=... |
| | 12*100 | |
c)
| | 18 | |
1000(1+ |
| )24=1000*1,01524=... |
| | 12*100 | |
8 lis 17:29
asia: dzięki
8 lis 17:55