lokata
asia: Pan Kowalski na początku każdego roku lokuje w banku kwotę 2000 zł. Bank oferuje oprocentowanie
proste w wysokości 7% w skali roku. Ile pieniędzy otrzyma Pan Kowalski po pięciu latach?
Należy uwzglednić opodatkowanie odsetek 19%.
8 lis 17:15
pigor: ..., widzę to tak 0,81%*7%= 5,67%= , więc q= 105,67%,
a po 1 roku :K
1= 2000*105,67%= 2000*1,0567, więc po 5 latach:
| | 1,05675−1 | |
S5=2000*(1,0567+1,05672+ ... +1,05675)= 2000 |
| ≈ |
| | 1,0567−1 | |
| | 0,3175 | |
≈ 2000* |
| ≈ 2000*5,6= 11 200 zł . ...  |
| | 0,0567 | |
8 lis 17:39
asia: dzięki
8 lis 17:57
mm: to nie bedzie ciąg arytmetyczny nie uwzględniasz faktu ze po 1 roku masz odsteki od 2113,40 po
2 4325,08 po 3 6683,71 po 4 9290,42 a po 5 latach masz 11930,59
11 lis 13:42