wiadomo, ze liczba osób ..
1!: Wiadomo, ze liczba osób zakażonych pewna chorobą codziennie podwaja się. Maksymalna liczba
zachorowań wystąpiła po 42 dniach. Wynika stąd, że 164 liczby osób zachorowała po? 10,32
czy 35 dniach? Proszę o wskazówkę
8 lis 17:03
1!: q=2
an=42
8 lis 17:07
1!: ?
8 lis 17:33
1!: wie ktoś jak to rozwiązać?
8 lis 18:40
1!: ?
8 lis 19:07
Bizon:
| | 1−242 | |
... w sumie w okresie tym zachorowało S42=a1 |
| =a1(242−1) |
| | 1−2 | |
| a1(242−1) | | 1−2n | |
| =a1 |
| ... i licz−  |
| 64 | | 1−2 | |
8 lis 20:03
1!: dlaczego w 164 podstawiłeś za 1 a1?
8 lis 20:08
1!: i... nie wiem jak dalej liczyć

8 lis 20:10
Bizon:
| | 1 | |
za żadne a1 nie podstawiałem |
| −  |
| | 64 | |
8 lis 21:04
Bizon:
... przepraszam ... ale pokręciłem
Już piszę rozwiązanie
8 lis 21:13
Bizon:
S
1=a
1
S
2=2a
1
S
3=4a
1
................
S
n=2
n−1a
1
S
42=2
41a
1
2
31=2
k−1
k−1=31 ⇒ k=32
8 lis 21:20
1!: zła odp
8 lis 21:46
Bizon:
bo co nagle to po diable
64 to 26 a nie 210
8 lis 21:50