granica ciągów
ola: oblicz granice ciągów:
1) an=n√en+πn+5−n
2) an=√n+8−√n
3) an=√4n2+n+1−2n
4) an=√2+4+6+...+2n−n
5) an=(n−1n+1)n+2
6) an=(n+3n+6)n+2
7) an=(2n+72n+1)2n+1
8) an=(5n−65n+1)3n
9) an=2n+3n3n+4n
10) an=10n+1+4*7n2n+1+3*8n
8 lis 16:44
Krzysiek: tylko tyle? daj jeszcze z 10
8 lis 16:47
ola: przynajmniej kilka z tych pomóżcie zrobić
8 lis 16:51
Krzysiek: wystarczy troszeczkę poszukać na forum to by się znalazło prawie identyczne przykłady..
1)tw. o trzech ciągach
2,3,4) korzystasz ze wzoru:
4) dodatkowo korzystasz ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
5,6,7,8)korzystasz z liczby 'e'
9,10)nie wiem co tam jest napisane.
8 lis 16:54
ola: dzięki

może dam rade zrobić
8 lis 16:57
ola: ..ale jakby ktoś chciał i potrafił rozwiązać któryś z przykładów to byłabym bardzo wdzięczna
8 lis 16:59
Janek191:
1)
an = n√en + πn + 5n
Niech
bn = n√5n = 5 oraz cn = n√ 3*5n = 5*n√3
Mamy
bn ≤ an ≤ cn oraz
lim bn = 5 i lim cn = 5*1 = 5
n → ∞ n → ∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim an = 5
n → ∞
============
8 lis 17:07
Janek191:
1)
an = n√en + πn + 5n
Niech
bn = n√5n = 5 oraz cn = n√ 3*5n = 5*n√3
Mamy
bn ≤ an ≤ cn oraz
lim bn = 5 i lim cn = 5*1 = 5
n → ∞ n → ∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim an = 5
n → ∞
============
8 lis 17:07
Janek191:
1)
an = n√en + πn + 5n
Niech
bn = n√5n = 5 oraz cn = n√ 3*5n = 5*n√3
Mamy
bn ≤ an ≤ cn oraz
lim bn = 5 i lim cn = 5*1 = 5
n → ∞ n → ∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim an = 5
n → ∞
============
8 lis 17:08
Janek191:
2 i 3 podobnie
| | 4 n2 + n + 1 − 4 n2 | |
an = √ 4 n2 + n + 1 − 2n = |
| = |
| | √ 4 n2 + n + 1 + 2n | |
| | n + 1 | |
= |
| ; po podzieleniu licznika i mianownika przez n |
| | √4 n2 + n + 1 + 2n | |
| | 1 + 1n | |
= |
| |
| | √ 4 + 1n + 1n2 + 2 | |
więc
| | 1 + 0 | | 1 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| | √4 + 0 + 0 + 2 | | 2 + 2 | | 4 | |
n →
∞
8 lis 17:17
Janek191:
2 i 3 podobnie
| | 4 n2 + n + 1 − 4 n2 | |
an = √ 4 n2 + n + 1 − 2n = |
| = |
| | √ 4 n2 + n + 1 + 2n | |
| | n + 1 | |
= |
| ; po podzieleniu licznika i mianownika przez n |
| | √4 n2 + n + 1 + 2n | |
| | 1 + 1n | |
= |
| |
| | √ 4 + 1n + 1n2 + 2 | |
więc
| | 1 + 0 | | 1 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| | √4 + 0 + 0 + 2 | | 2 + 2 | | 4 | |
n →
∞
8 lis 17:17
Janek191:
2 i 3 podobnie
| | 4 n2 + n + 1 − 4 n2 | |
an = √ 4 n2 + n + 1 − 2n = |
| = |
| | √ 4 n2 + n + 1 + 2n | |
| | n + 1 | |
= |
| ; po podzieleniu licznika i mianownika przez n |
| | √4 n2 + n + 1 + 2n | |
| | 1 + 1n | |
= |
| |
| | √ 4 + 1n + 1n2 + 2 | |
więc
| | 1 + 0 | | 1 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| | √4 + 0 + 0 + 2 | | 2 + 2 | | 4 | |
n →
∞
8 lis 17:17
Janek191:
4)
2 + 4 + 6 + ... + 2n = 0,5*( 2 + 2n)*n = (1 + n)*n = n + n
2
bo jest to suma n wyrazów ciągu arytmetycznego
a
1 = 2 a
n = 2n
zatem
| | n2 + n − n2 | | n | |
an = √ n2 + n − n = |
| = |
| = |
| | √n2 + n + n | | √n2 + n + n | |
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| = |
| |
| | √ 1 + 0 + 1 | | 1 + 1 | | 2 | |
n →
∞
8 lis 17:25
Janek191:
5)
| | n −1 | | n−1 | | n −1 | |
an = ( |
| ) n +2 = ( |
| )2*( |
| )n = |
| | n + 1 | | n+1 | | n +1 | |
| | 1 − 1n | | ( 1 −1n)n | |
= ( |
| )2 * |
| |
| | 1 + 1n | | ( 1 + 1n)n | |
więc
| | 1 −0 | | e−1 | |
lim an = ( |
| )2 * |
| = 1*e−1−1 = e−2 |
| | 1 + 0 | | e1 | |
n →
∞
8 lis 17:34
Janek191:
9)
Niech
| | 3n | | 3 | | 2* 3n | | 3 | |
bn = |
| = ( |
| )n oraz cn = |
| = 2*( |
| )n |
| | 4n | | 4 | | 4n | | 4 | |
Mamy
b
n ≤ a
n ≤ c
n
oraz
lim b
n = 0 i lim c
n = 2*0 = 0
n →
∞ n →
∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim a
n = 0
n →
∞
=============
8 lis 17:39
Janek191:
9)
Niech
| | 3n | | 3 | | 2* 3n | | 3 | |
bn = |
| = ( |
| )n oraz cn = |
| = 2*( |
| )n |
| | 4n | | 4 | | 4n | | 4 | |
Mamy
b
n ≤ a
n ≤ c
n
oraz
lim b
n = 0 i lim c
n = 2*0 = 0
n →
∞ n →
∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim a
n = 0
n →
∞
=============
8 lis 17:39
asia: dziękuję
8 lis 17:58
ola: dziękuję
8 lis 18:00