Zadanie - równania i nierówności
Bilkow: Dwaj turyści umówili się, że wyjadą rowerami jednocześnie naprzeciw siebie z dwóch
miejscowości. Jeden z nich jechał z prędkością o 12 km/h większą, niż drugi. Turyści spotkali
się, gdy jeden z nich pokonał 3/5 odległości między miejscowościami. Oblicz prędkość z jaką
jechali turyści
8 lis 16:25
Bizon:
| 3 | | 2 | |
| = |
| ⇒ 10x+120=15x ⇒ x=24 itd |
| 5(x+12) | | 5x | |
8 lis 17:14
pigor: ..., np. tak ; niech
t= sv= s : v = const. − moment (czas) spotkania
od chwili jednoczesnego wyjazdu, a
v, v+12 − szukane prędkości , to
t= const. ⇔
35s : (v+12) =
25s : v ⇔ 3 : (v+12) = 2 : v ⇔ 3v= 2v+24 ⇔
⇔ v=
24 [km/h] i v+12=
36 [km/h] − szukane
prędkości turystów . ...
8 lis 17:17