Równania i nierówności - zadanie rozszerzonej odpowiedzi
Lick1: z. 1 Ewa czytała przez parę dni książkę licząca 240 stron, przy czym każdego dnia czytała taką
samą liczbę stron. Gdyby czytała codziennie o 10 stron więcej, to przeczytałaby tę książkę o 2
dni krócej. Oblicz, przez ile dni Ewa czytała książke i ile stron czytała każdego dnia
8 lis 16:22
irena_1:
x− ilość dni
y− ilość stron czytanych codziennie
xy=240
(x−2)(y+10)=240
xy+10x−2y−20=240
10x
2−20x−480=0
5x
2−10x−240=0
Δ=100+4800=4900
| | 10−70 | | 10+70 | |
x= |
| <0 lub x= |
| =8 |
| | 10 | | 10 | |
x=8
8 lis 17:34
pigor: ..., lub niech
x dni = ? i
240x str/dziennie = ?, to z warunków zad.
240x+10= 240x−2 /*x(x−2) i x>2 i x∊N ⇔
⇔ 240(x−2)+10x(x−2)=240x ⇔ 10x(x−2)=480 ⇔
x(x−2)=48=
8*6 ⇔
x=8,
odp. Ewa czytała 240 : 8=
30 stron dziennie przez
8 dni . ...
8 lis 17:56