wielomiany
Dawid: wyznacz dziedzine i miejsca zerowe funckji :
a) y=√x3 −x2 −3x +3 / X2 −4
b)y=X3+2x2−3/9−x2
8 lis 16:21
Janek191:
| | x3 − x2 − 3x + 3 | |
a) y = √ |
| |
| | x2 − 4 | |
D= R \ { − 2, 2}
============
y = 0 ⇔ x
3 − x
2 −3x + 3 = 0 ⇔ x
2*( x − 1) − 3*( x − 1) = 0 ⇔ ( x − 1)*( x
2 − 3) = 0 ⇔
⇔ ( x − 1)*( x −
√3)*( x +
√3) = 0
Miejsca zerowe: −
√3, 1 ,
√3
8 lis 20:48
Janek191:
| | x3 + 2 x2 − 3 | | x3 + 2x2 − 4 | |
b) y = |
| = |
| |
| | 9 − x2 | | ( 3 − x)*(3 + x) | |
D = R \ { − 3, 3 }
−−−−−−−−−−
y = 0 ⇔ x
3 + 2 x
2 − 3 = 0
x = 1 jest miejscem zerowym, bo 1
3 + 2*1
2 − 3 = 1 + 2 − 3 = 0
Wykonuję dzielenie:
( x
3 + 2 x
2 − 3) : ( x − 1) = x
2 + 3 x + 3
− x
3 + x
2
−−−−−−−−−
3 x
2 − 3
− 3 x
2 + 3 x
−−−−−−−−−−−
3 x − 3
− 3x + 3
−−−−−−−−
0
x
2 + 3 x + 3 = 0
Δ = 3
2 − 4*1*3 = 9 − 12 = − 3 < 0 − nie ma innych miejsc zerowych.
8 lis 20:57
Janek191:
| | x3 + 2 x2 − 3 | | x3 + 2x2 − 4 | |
b) y = |
| = |
| |
| | 9 − x2 | | ( 3 − x)*(3 + x) | |
D = R \ { − 3, 3 }
−−−−−−−−−−
y = 0 ⇔ x
3 + 2 x
2 − 3 = 0
x = 1 jest miejscem zerowym, bo 1
3 + 2*1
2 − 3 = 1 + 2 − 3 = 0
Wykonuję dzielenie:
( x
3 + 2 x
2 − 3) : ( x − 1) = x
2 + 3 x + 3
− x
3 + x
2
−−−−−−−−−
3 x
2 − 3
− 3 x
2 + 3 x
−−−−−−−−−−−
3 x − 3
− 3x + 3
−−−−−−−−
0
x
2 + 3 x + 3 = 0
Δ = 3
2 − 4*1*3 = 9 − 12 = − 3 < 0 − nie ma innych miejsc zerowych.
8 lis 20:59