kwadratowa
Dawid: miejscami zerowymi trójmianu kwadratowego są liczby x1= 3− √5 i x2= 3+ √5 , a jego wykres
przechodzi przez pnkt M (2,−2). Napisz wzor trójmianu w postaci ogólnej.
8 lis 15:58
Bizon:
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
8 lis 16:01
wojna: f(x)=a(x−3+√3)(x−3−√5)
−2=a(2−3+√5)(2−3−√5
Policz to a dostaniesz w ten sposób a
8 lis 16:02
pigor: ..., albo a≠0 i x
1= 3−
√5 i x
2= 3+
√5 , to szukasz
wzoru
y=ax2+bx+c np. tak ::
y= a(x
2−(−
ba)x+
ca)= a(x
2−(3−
√5+3+
√5)x+(3−
√5)(3+
√5)),
czyli
y = a(x
2−6x+(9−5)) i (x,y)= (2,−2) ⇒ −2= a(2
2−6*2+4) ⇔ −4a= −2 ⇔ a=
12,
zatem
y=
12(x
2−6x+4) ⇔
y=12x2−3x+2 − szukany wzór trójmianu . ...
8 lis 16:37