;)
Grzechux: Sprowadź do najprostrzej postaci wyrażenie: (y− √5)(y2 + √5)(y+ √5)= (y2+5)(y2−5)
Powie mi ktoś skąd ten wynik? Wiem,że trzeba tutaj użyć wzoru skróconego mnożenia, ale nie mam
pojęcia jak go tu zastosować.
8 lis 15:52
Bizon:
to patrz do skutku −
8 lis 15:56
5-latek: W zwiazku z tym ze iloczyn jest przemienny a wiec a*b=b*a
To zapiszmy to dzialanie tak (y−√5)(y+√5)(y2+5)
Mamy taki wzor skroconego mnozenia (a+b)(a−b)=a2−b2 u nas a=y i b=√5 widzisz juz go ?
8 lis 15:56
Bizon:
...ale chyba źle przepisałeś −
8 lis 15:58
5-latek: tak zle bo ma byc (y
2+
√5) a nie samo 5
8 lis 16:00
5-latek: Ale ciekawe czy zobaczy
8 lis 16:00
Grzechux: Tak już widzę, ale jeszcze z jednym mam problem: 2n(n−5)−(n−k)(n+k)−5n(23k −2)=
n2−k2−103 kn
Wychodzi mi tyle i nie wiem, gdzie popełniłem bląd. Moglbyś mi jeszcze w tym pomóc?
8 lis 16:01
Grzechux: Spoko, zobaczyłem!
8 lis 16:03
5-latek: Dobrze.
A widzisz tutaj ten sam wzror (n−k)(n+k)=n
2−k
2
| | 2 | | 10 | |
Wiec 2n(n−5)−(n2−k2)−5n( |
| k−2)= 2n2−10n−n2+k2− |
| kn+10n = policz |
| | 3 | | 3 | |
8 lis 16:09
Grzechux: i mi wychodzi: n2 +k2 −103kn i to jest niestety źle
W poprzednim zadaniu widziałem zastosowanie tego wzoru, ale tutaj nie za bardzo
8 lis 16:14
5-latek: To jest policzone dobrze . Masz albo blad w odpowiedzi albo zle przepisales przyklad
Napisalem CI ten wzor do zstosowania (n−k)(n+k)=n2−k2
zobacz ze Tobie wyszlo −k2 a mnie +k2
8 lis 16:20
Grzechux: Przykład jest dobrze przepisany, a w odpowiedzi jest (n−k)2
8 lis 16:23
Grzechux: Czyli teraz po prostu muszę pod ten zwór podstawić?
8 lis 16:25
5-latek: tak jak mowilem . Albo patrzysz na inna odpowiedz .
| | 10 | |
Z tego przykladu co napisales to wyszlo n2− |
| nk+k2 i to jest odpowiedz prawidlowa |
| | 3 | |
Natomiast wzor (n−k)
2=n
2−2nk+k
2 −−nastepny wzoer skroconego mnozenia (a−b)
2=a
2−2ab+b
2
Teraz pytanie czy to jest to samo ?Nie . Wiec albo tak jak mowie przyklad zle przepisany albo
blad w odpowiedzi albo patrzysz nie na ta odpowiedz .Tyle
8 lis 16:32
Grzechux: Błąd jest w odpwiedzi, dzięki Ci bardzo
8 lis 16:34
5-latek:
8 lis 16:35