Dany jest ciąg...
1!: Dany jest ciąg liczbowy (an) taki, że a1=1 a(n+1)=3an+1. To:
a) an=3n+12
b) an=3n−12
c) nie można wyznaczyć wzoru na n−ty wyraz tego ciągu
8 lis 15:39
1!: an+1=3an+1. To:
8 lis 15:40
1!: ?
8 lis 16:01
Krzysiek: umiesz wyznaczać wzór jawny z wzoru rekurencyjnego?
możesz też sprawdzić po prostu te odpowiedzi wstawiając je do równania rekurencyjnego
8 lis 16:16
1!: tym pierwszym sposobem jak zrobić? Proszę o początek obliczeń
8 lis 16:21
Krzysiek: jak pierwszym sposobem, przecież ja się pytałem czy umiesz wyznaczać wzór jawny?
jeżeli nie, to wstawiaj po kolei odpowiedzi do wzoru rekurencyjnego i sprawdź czy zachodzi
równość.
8 lis 16:25
1!: możesz zacząć obliczenia?
8 lis 16:29
Krzysiek: a Ty nie możesz?
8 lis 16:29
1!: proszę tylko o początek, gdyż nie wiem jak zacząć
8 lis 16:33
Krzysiek: no wstawiasz wzór jawny z podpunktu a) do wzoru rekurencyjnego...
| | 3n+1 | |
skoro: an= |
| to ile wynosi: an+1 |
| | 2 | |
8 lis 16:44