funkcja kwadratowa
Dawid: Sprowadź trojmian: y=x2 −4|x| + 3 do postaci kanonicznej i sporządż jego wykres
8 lis 15:32
nuggets:

nazywasz go Paweł a może to Jan Paweł
8 lis 15:34
8 lis 15:37
pigor: ..., np. tak :
y= x2−4|x|+3= |x|
2−4|x|+4−1=
(|x|−2)2−1 ⇒
⇒ y= (x−2)
2−1, gdy x ≥0 , lub y= (−x−2)
2−1, gdy x< 0 ,
czyli
{
(x−2)2−1 , gdy x ≥ 0
y= {
{
(x+2)2−1 , gdy x < 0 . ...
8 lis 16:08
PW: Prawdę mówiąc funkcja f(x) = x2−4|x|+3 nie jest funkcją kwadratową, a więc polecenie
"sprowadź trójmian do postaci kanonicznej" jest bez sensu.
8 lis 18:16