tożsamośc trygonometryczna
Karolina: prosze o pomoc z tożsamością
8cos4α = 3+ 4cos2α + cos4α
8 lis 15:31
Rafał28: To nie jest tożsamość trygonometryczna.
8 lis 16:37
pigor: , a więc .

jest to równanie trygonometryczne , cóż uczymy się języków,
ale dlaczego ciągle mamy kłopoty z wcale nie gorszym ... językiem matematyki , co
8 lis 16:41
Karolina: zauważyłam błąd
8cos
4α = 3+ 4cos2α + cos4α
teraz już powinna być tożsamość
8 lis 17:24
Rafał28:
x = α
8cos4x = 8cos4x − 8cos2x + 1 +8cos2x − 1 = 2(4cos4x − 4cos2x + 1) − 1 + 8cos2x − 1 =
= 2(2cos2x − 1)2 − 1 + 8cos2x − 1 = 2cos22x − 1+ 8cos2x − 1 =cos4x + 8cos2x − 1 =
= cos4x + 4*(2cos2x − 1) + 3 = cos4x + 4cos2x + 3
cos2x = 2cos2x − 1
8 lis 18:25
irena_1:
Bo z lewej strony powinno być 8cos4α
8 lis 18:35
8 lis 18:36
AS:
| | 1 + cos(2*α) | |
8*cos4(α) = 8*( |
| )2 = 2*(1 + cos(2*α))2 = |
| | 2 | |
= 2*(1 + 2*cos(2*α) + cos
2(2*α)) =
= 2 + 4*cos(2*α) + 2*cos
2(2*α) =
= 3 + 4*cos(2*α) + 2*cos
2(2*α) − 1 =
3 + 4*cos(2*α) + cos
2(2*α) − (1 − cos
2(2*α)) =
3 + 4*cos(2*α) + cos
2(2*α) − sin
2(2*α) =
3 + 4*cos(2*α) + cos(4*α) c.n.u lub q.e.d
8 lis 19:15