Który bank oferuje korzystniejsze warunki?
ola: Pan X chciałby założyć lokatę terminową z kapitałem 30000 na 6 lat. Bank A oferuje roczną stopę
procentową p=14 i kapitalizację półroczną, a bank B roczną stopę procentową p=20 i
kapitalizację roczną.
a) Który bank oferuje korzystniejsze warunki i dlaczego?
b) Wiadomo, że 20% odsetek jest przekazywane na podatek. Jaki jest rzeczywisty stan konta
klienta po 6 latach w każdym banku?
c) Przyjąć, że : (1,07)12=2,2522 , (1,2)6=2,986
8 lis 15:22
ann: Takich lokat niestety nie ma
8 lis 15:24
ola: w b) trzeba po kolei liczyć w każdym roku(6lat) czy można to jakoś szybciej policzyć?
9 lis 18:44
Saizou :
w b) wystarczy procenty przemnożyć razy 0,8, bo jest odciągany podatek i policzyć ze wzoru
9 lis 18:50
ola: dobrze policzyłam w b) w banku A: K=65849,19 ; B: K=89579,52?
9 lis 18:57