tożsamości trygonometryczne
Karolina: czesc, prosze o pomoc z tożsamościami
1) cos(4α) + 8sin2αcos2α = 1
2) 8cos4α = 3+ 4cos2α + cos4α
z góry dzieki
8 lis 14:45
Janek191:
1)
cos 4α = cos2 2α − sin2 2α = ( cos2 α − sin2 α)2 − ( 2 sin α*cos α)2 =
= cos4 α − 2 cos2 α*sin2 α + sin4 α − 4 sin2 α* cos2 α =
= cos4 α − 6 sin2 α*cos2 α + sin4 α
zatem
cos 4α + 8 sin2α*cos2 α = ( cos4 α − 6 sin2 α*cos2 α + sin4α)+ 8 sin2α*cos2α =
= cos4 α + 2 sin2 α*cos2 α + sin4 α = ( cos2 α + sin2 α)2 = 12 = 1
8 lis 15:01
krystek: rozpisz 8sin2xcos2x=2*2sinxcosx*2sinxcosx=2sin22x
następnie cos4x=cos2(2x)=cos22x−sin22x i teraz łatwiej
8 lis 15:02
Bizon:
1)
cos22α−sin22α+2sin22α=1
1=1
8 lis 15:03
Karolina: ok juz widze dzięki
8 lis 15:06
Karolina: ale jeszcze prosze o drugi podpunkt
8 lis 15:23