ciągi
ROBERTO: Prosze o wytłumaczenie co z tym trzeba zrobić.
| | 5 | |
Ciąg o wyrazie ogólnym an= |
| n JEST CIĄGIEM |
| | 3 | |
a)mającym wszystkie wyrazy większe od 1
b)mającym wszystkie wyrazy mniejsze od
53
c)geometrycznym
d) arytmetycznym
8 lis 14:38
krystek: | | 5 | |
d) a{n+1}−an= constans naszkicuj funkcję i zobacz:y= |
| x a ciągi są określone |
| | 3 | |
tylko la liczb naturalnych n={1,2,3...}
8 lis 14:46
ROBERTO: | an+1 | | 3n | | 1 | |
| = |
| =3−1= |
| iloraz ciągu |
| an | | 3n+1 | | 3 | |
8 lis 14:46
krystek: an=?
8 lis 14:48
ROBERTO: geometrycznym ale jak to udowodnić ?
8 lis 14:48
ROBERTO: Nie wiem
8 lis 14:49
krystek: Tak jak zapisałeś , tylko podaj a
n=3
n?
8 lis 14:51
ROBERTO: = 3n ?
8 lis 14:54
krystek: | | 3n*3 | |
= |
| =3 c geometryczny |
| | 3n | |
8 lis 14:55
ROBERTO: MERCI
8 lis 14:57
ROBERTO: A można to jakoś prościej zrobić niż ja to rozpisywałem?
8 lis 14:58
krystek: Ale co chcesz inaczej rozpisać?
8 lis 14:59
5-latek: Witaj
Krystek
Zapis tego ciagu jest niejednoznaczny dla mnie
| | 5 | | 5 | |
czy to jest an= |
| n czy moze an= |
| |
| | 3 | | 3n | |
8 lis 15:00
ROBERTO: ten drugi
8 lis 15:01
8 lis 15:03
5-latek: To co kombinujesz z 3n i nie piszesz Krystek jak Cie pyta o wyraz an
Napisz wyraz an+1= .......
8 lis 15:03
krystek: Pa Pa @5−latku Pracuj − I mamy " co autor miał na myśli"!
8 lis 15:04
5-latek: Krystek nie opuszczaj mnie

Robert to w takim razie sprawdzaj a) wylicz kilka wyrazow tego ciagu w miejsce n wstawiaj
1 2 3 4 i licz
8 lis 15:10
5-latek: Chyba Robert nie chce tego zadania zrobic
8 lis 15:20
ROBERTO: PRZEPRASZAM 5−latek i Krystek ale musiałe szybko wyjść
8 lis 17:19
5-latek: No to sprawdzamy warunek a) wsyawiaj do wzoru ciagu w miejsce n 1 ,2 ,3 i policz np 3 wyrazy
tego ciagu i sprawdz czy wszystkie te wyrazy beda >1
8 lis 17:27
ROBERTO: | an+1 | | 4n | | 1 | |
| = |
| =4−1= |
| |
| an | | 4n+1 | | 4 | |
Tak O.K.
8 lis 17:33
5-latek: Co TY robisz
| | 5 | |
Masz policzyc wyrazy ciagu Ciag jest okreslony wzorem an= |
| |
| | 3n | |
| | 5 | | 5 | |
wobec tego a1= |
| = |
| >1 |
| | 31 | | 3 | |
Patrzac na to widzimy zekazdy kolejny wraz bedzie <1 Wobec tego czy spelniony jest warunek
a)?
To teraz tak samo sprawdzaj podpunkt b)
8 lis 17:40
5-latek: | | 5 | |
Nad podpunktem b) dobrze pomysl Maja byc wszystkie wyrazy < |
| |
| | 3 | |
8 lis 17:43
ROBERTO: | | 5 | | 5 | | 5 | |
a1= |
| = |
| ALE TU BEDZIE RÓWNE |
| zamiast być mniejsze |
| | 31 | | 3 | | 3 | |
8 lis 17:48
5-latek: czyli podpunkt b )odpada aa to pierwsze co napisalem to teraz rozumiesz ?
To terz podpunkt c) czy jest ciagiem geometrycznym ?
jak sprzwdzany czy dany ciag jest ciagiem geometrycznym ? napisz tu .
8 lis 17:51
ROBERTO: czyli a1 nie może być TAK?
8 lis 17:51
ROBERTO: Ja wiem że jest geometryczny, bo mam w odpowiedziach

tylko chce sie nauczyć
Mnożymy przez q czyli ta samą liczbe i każdy następny wyraz jest iloczynem
8 lis 17:57
5-latek: Nie tak
| | an+1 | |
Sprawdzamy stosunek |
| ma byc staly niezalezny od n |
| | an | |
Policz ile bedzie wynosil a
n+1
8 lis 17:59
5-latek: Nie patrz na odpowiedzi tylko licz sam
W odpowiedziach tez sa bledy . Chociaz w tym wypadku bedzie tak jak pisza
8 lis 18:00
ROBERTO: Nie wiem

bo zawieszka chwilowa
8 lis 18:02
5-latek: | | 5 | |
an+1= |
| w miejsce n wstawiam n+1 |
| | 3n+1 | |
| | an+1 | | 5 | | 5 | |
To teraz |
| = |
| : |
| = napisalem takie dzielenie bo ciezko sie |
| | an | | 3n+1 | | 3n | |
pisze ulamki pietrowe w tym edytorze
Wiec dokoncz to −−−−sprawdze
8 lis 18:10
ROBERTO: Właśnie zauważyłem bo cały czas próbowałem napisać to co ty napisałeś i mi nie wychodziło
8 lis 18:14
5-latek: Nie placz tylko licz . Pisz normalnie . tak ja bys to robil na ulamkach zwyklych
8 lis 18:16
ROBERTO: Nie płacz

tak mi się wstawiło miała być smutna
8 lis 18:18
8 lis 18:21
ROBERTO: nie wiem
8 lis 18:21
ROBERTO: chyba wiem
8 lis 18:25
ROBERTO: trzeba pomnożyć przez odwrotność
8 lis 18:26
ROBERTO: czy jestem na dobrej drodze
8 lis 18:30
5-latek: Powiem CI ze troche rece opadaja
| 5 | | 3n | | 3n+1 | | 3n*31 | |
| * |
| = po skroceniu 5−ek |
| = |
| = po skroceniu3n |
| 3n+1 | | 5 | | 3n | | 3n | |
ta przyjemnosc pozostawie Tobie . I czy to jest stala ? Czy zalezy od n ?
Uwaga . 3
n+1=3
n*3
1 ze wzoru a
n*a
m=a
n+m
dzielenie zastapilem mnozeniem
Teraz w ramacg terningu w liczeniu sprawdz podpunkt d
czyli a
n+1−a
n i sprawdz czy to nie jest ciag arytmetyczny . Moge chociaz miec taka
nadzieje ze to zrobisz ?
8 lis 18:32
5-latek: | | 3n | |
Pewnie zauwazysz blad ze ma byc |
| a nie odwrotnie wiec bedzie tak |
| | 3n+1 | |
To tak jest jak sie pisze on−line
8 lis 18:36
ROBERTO: MERCI za to i sory za cięzki....
Zjem obiad i postaram się policzyć.
8 lis 18:38
5-latek:
8 lis 18:40
ROBERTO: | | 1 | |
a nie taki wynik =3−1= |
| |
| | 3 | |
8 lis 18:45
ROBERTO: chyba z głodu już tak wymyślam
8 lis 18:48
5-latek: Jesli zauwazyles ten blad o ktorym pisalem to jest taki wynik jak piszsesz bo
| | 3n | | 1 | |
|
| = |
| i to jest odpowiedz prawidlowa co do wyniku |
| | 3n*3 | | 3 | |
Czyli jest to stala i niezalenzna od n bo w wyniku nie wystepuje n czyli wniosek: Jest
to ciag goemetryczny
8 lis 18:50
ROBERTO: TROCHĘ ZROZUMIAŁEM
DZIĘKUJE CI ZA CIERPLIWOŚĆ
Po obiedzie napisz i spróbuje reszte zadań
8 lis 18:53
5-latek: Jak mnie wnuczka nie porwie do siebie
8 lis 18:55