Granica
blacha: oblicz granice, lim(1+2+.....+nn+2 − n2) , n→∞
mi o wychodzi ze granica równa się ∞, w odpowiedziach że −1/2
8 lis 14:02
irena_1:
| 1+2+3+...+n | | n | | n(n+1) | | n | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| n+2 | | 2 | | 2(n+2) | | 2 | |
| | n2+n−n(n+2) | | n2+n−n2−2n | |
= |
| = |
| = |
| | 2n+4 | | 2n+4 | |
8 lis 14:12
maciek: irena, w tym pierwszym wzorze, oblicz mi ze wzoru dwójkę, co podstawilaś za n ? ten pierwszy
wzór to bzdura
8 lis 14:25
irena_1:
Ten pierwszy wzór to suma n pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego.
| | 1+n | | n(n+1) | |
1+2+...+n= |
| *n= |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 14:28
irena_1:
Maciek− no i co? Gdzie ta bzdura?
8 lis 14:33