funkcja kwadratowa
monia:

czy ktoś mógłby mi pomóc w tym zadanku:
gospodarz budynku dysponuje płotkiem długości 30m, którym chce ogrodzić teren wokół lewego rogu
domu, w sposób przedstawiony na poniższym rysunku:
gdzie długość odcinka czerwonego to (15−x)m, a zielonego to x m.
a) wykaż, że pole powierzchni ogrodzonego terenu, w metrach kwadratowych, można opisać wzorem
P(x) = − 3x
2 + 30x. określ dziedzinę funkcji P.
b) jakie może być największe pole ogrodzonego w ten sposób terenu?
8 lis 13:09
Bizon:
np tak:
P(x)=(15−x)2−(15−2x)2
P(x)=225−30x+x2−225+60x−4x2
P(x)=−3x2+30x
8 lis 13:16
monia: a dziedzina tej funkcji będzie zbiór liczb rzeczywistych?
a jakie może być największe pole ogrodzonego w ten sposób terenu?
8 lis 13:19
Bizon:
P
max dla x
w
x
w=5
P
max=−75+150=75
8 lis 13:20
monia: ok dziekuje
8 lis 13:21
Bizon:
... algebraicznie niby tak ... ale w warunkach zadania
0 <x<15
8 lis 13:23
nuggets:

nazywasz go budynek a moze on ma na imie chatka puchatka
8 lis 15:37