funkcjA LINIOWA
Dawid: podaj wzór funkcji której wykres przechodzi przez punkt A(−3,5) i:
a) jest równoległy do osi OX
b) tworzy z osią OX kat α = 135 stopni
8 lis 13:07
monia: współczynnik kierunkowy a = tg 135 stopni = −1 (z tablic odczytujemy)
y = ax + b
5 = −1 * (−3) + b wstawiamy w miejsce x i y współrzędne punktu A, oraz w miejsce
współczynnika kierunkowego a = −1, obliczamy
5 = 3 + b
5−3 = b
b = 2
wzór: y = −x +2
8 lis 13:13
monia: funkcja jest równoległa a więć współczynnik kierunkowy jest taki sam dlatego wystarczyło
wyliczyć a i podstawić pod wzór
8 lis 13:15
Aga1.:

a)y=5.
8 lis 15:00