znajdz złożenie funkcji
isia: znajdź złożenie funkcji f(g(x)), g(f(x)), f(f(x)), g(g(x)) o ile istnieje, jeżeli:
f(x)=log(x+1) i g(x)=sin x−2
8 lis 11:49
wredulus_pospolitus:
f(g(x)) −−− do wzoru f(x) zamiast 'x' piszesz funkcję g(x)
analogicznie pozostałe
pamiętaj o dziedzinach
8 lis 12:15
isia: aha dzięki

a co mam zrobić z dziedzinami? mozesz podac chociaz jeden przyklad abym na nim sie
wzorowała?
pierwszy przyklad zrobilam tak: f(g(x))=f(sin x−2)=f(log(sin x−2+1))= log(sin x−1)
8 lis 12:27
wredulus_pospolitus:
pamiętaj, że wartość logarytmowana musi być ... no własnie jaka
a sinx−1 w jakim przedziale będzie

wniosek ....
8 lis 12:38