matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż układ równania
joon:
∑ 2x+y=8 3x−2y+5
8 lis 11:16
irena_1:
Rozumiem, że w drugim równaniu zamiast "+" ma być "=" y=8−2x 3x−2(8−2x)=5 3x−16+4x=5 7x=21 x=3 y=9−6=2 x=3 y=2
8 lis 11:31
joon:
Tak jest , dziękuję
8 lis 11:35