funkcja kwadratowa
Mateussz7:

Dany jest wykres funkcji kwadratowej y=f(x) . rysunek obok Wyznacz
a)postać kanoniczną funkcji f (x)
b)postać iloczynową funkcji f(x)
c)zbiór wartości fukcji y=f(x)
d)wartość najmniejszą i największą funkcji y = f (x)
e) zbiór argumentów , dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie
Bardzo proszę o pomoc
8 lis 09:30
wredulus_pospolitus:
ogólna postać funkcji kwadratowej w postaci iloczynowej:
f(x) = a*(x−x1)*(x−x2)
z wykresu odczytujesz miejsca zerowe
współczynnik 'a' wyznaczasz podstawiając współrzędne kolejnego znanego Ci punktu czyli
wierzchołka
postać kanonicza −−− przekształć iloczynową
c) zbiór wartości −−− czyli "jakie y'reki przyjmuje ta funkcja" −−− odczytujesz z wykresu
d) jeżeli wykres 'ucieka' w dół to najmniejszej oczywiście nie ma ... największa −> patrz
wartość w wierzchołku
e) przedział 'x' dla którego funkcja jest ponad osią OX
8 lis 09:34