Proszę o pomoc w rozwiązaniu i podanie metod do rozwiązywania układów równań
Wot: Układ równań∫ y=5x+15
∫y=ax+10 ma jedno rozwiązanie dla każdej liczby a spełniającej warunek
czy mogę tutaj zroibć tak
y=5x+15
5x=−15l:5
x=−3
y=a*3+10
a3=−10
a=310 =3,10
8 lis 08:50
wredulus_pospolitus:
bzduuuuura
8 lis 09:17
wredulus_pospolitus:
y=5x+15
y=ax +10
są to dwie proste .... proste przecinają się dokładnie w jednym punkcie, gdy:
a) nie są one równoległe (czyli współczynniki kierunkowe nie są sobie równe)
b) gdy się nie nakładają na siebie (gdy stosunek pomiędzy wyrazem wolnym a współczynnikiem
kierunkowym jest identyczny w obu prostych)
8 lis 09:19
wredulus_pospolitus:
pomijając fakt że wszystko to co napisałeś jest pozbawione jakiegokolwiek sensu, ponieważ:
1) jak z y=5x+15 doszedłeś do 5x=−15l:5

i co oznacza to 'l'

2) jak z y=a*3+10 doszedłeś do a3=−10
| | 3 | |
3) jak z a3=−10 doszedłeś do a = |
| |
| | 10 | |
| | 3 | |
4) jak z a = |
| doszedłeś do a = 3,10  |
| | 10 | |
8 lis 09:22
Wot: no wiem
to chyba wyliczę to z współczynnika kierunkowego y=ax+b?
8 lis 09:46
Wot: l − dziele obie strony równania zapomniałem dać spacje
8 lis 09:47
Wot: 1) 2) 3) 4) zapomniałem że y jest przed działaniem eh;
8 lis 09:48
Wot: jak to rozwiązać w takim razie ?
8 lis 10:06