s
Wot:

Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań
Na rysunku przedstawiono ilustrację graficzną pewnego układu dwóch równań liniowych z dwiema
niewiadomymi
a)znajdź równania tego układu
b) rozwiąż algebraicznie znaleziony układ równa
8 lis 08:39
Wot: mniej więcej to tak wygląda ale nie umiem tam dopisać tych minusów itp. wiadome na tamtej osi x
jest −2 punkt tam gdzie się te dwie proste przecinają to jest tak między 3,2
8 lis 08:41
Godzio:
Podaj punkt przecięcia z osiami, albo punkt przecięcia prostych, bo jak na razie wiem,że punkt
przecięcia pierwszej prostej z osią OX to (−2,0) z tego co napisałeś
8 lis 08:46
Wot: a więc tak ta jedna prosta przechodzi przez punkt (−2,3) ta od lewej druga prosta leci od
(1,w górę tak jak narysowałem i tam co widzisz ten krzyżyk to tam przecinają się te dwie
proste na rysunku
to jest między (3,2) na osi y nie dokładnie narysowałem bo nie umiem w tym rysować.
8 lis 08:54
Wot:
8 lis 09:00
Wot: Teraz lepiej widać ?
8 lis 09:03
Godzio:
(−2,3) − to chyba nie jest punkty przez który przechodzi prosta ?
Chodziło Ci chyba o punkty: (−2,0) i (0,3) ?
A co do tej drugiej prostej: (1,0) i co jeszcze ?
8 lis 09:05
Wot: W odpowiedziach jest takie coś a) ∫y=1,5x+3
∫y=−2x+2 ale nie wiem za
bardzo jak to odczytali
8 lis 09:12
Aga1.: Na podstawie odpowiedzi i niedokładnego rysunku domyślam się ,że pierwsza prosta przechodzi
przez punkty (−2,0), (0,3),
druga zaś prosta przez punkty
(1,0) i (0,2)
Teraz napisz równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty (możesz to uczynić różnymi
sposobami).
8 lis 09:20
Wot: ze wzoru na równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty chyba będzie najlepiej dzięki
8 lis 09:39
Wot: Jedna prosta czyli
A=(−2,0) B=0,3)
i ze wzoru
czyli
(0−2)(y−0)=(3−0)(x−2)
−2(y−0)=0(x−2)
−2y=x−2 dobrze jak coś poknociłem to mnie poprawcie
8 lis 10:05
Aga1.: Poknociłeś!
Jaki jest wzór?
8 lis 14:55