Oblicz nierówność.
Kaidas: 3log23x+xlog3x≤162
Prosiłbym o rozwiązanie − nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.
7 lis 23:46
irena_1:
x>0
3
log23x=(3
log3x)
log3x=x
log3x
2x
log3x≤162
x
log3x≤81
log
3x*log
3x≤log
381
log
23x≤4
−2≤log
3x≤2
8 lis 06:39
Kaidas: Dziękuję za rozwiązanie, ale nie rozumiem za bardzo jednej rzeczy. Jak xlog3x≤81 przeszło w
log3x*log3x≤log381. Prosiłbym o wytłumaczenie tego.
8 lis 07:27
irena_1:
xlog3x≤81
log3xlog3x≤log81
log3x*log3x≤log381
logabk=k*logab
8 lis 07:50
Kaidas: Teraz już rozumiem. Dziękuję bardzo za pomoc.
8 lis 08:00