oblicz pochodna funkcji
niezapominajka[n[niebieski]]: 10x5+7x4+5x3+2x+8
7 lis 23:24
PW: Potrzebna tu jest znajomość twierdzeń:
1) pochodna stałej jest równa zeru
2) pochodna funkcji xk jest równa kxk−1
3) pochodna af(x) jest równa af'(x) (jeśli f'(x) istnieje)
4) pochodna sumy kilku funkcji jest równa sumie pochodnych tych funkcji (znowu o ile istnieją
te pochodne).
I już.
8 lis 00:08
Janek191:
f(x) = 10 x5 + 7 x4 + 5 x3 + 2x + 8
więc
f' (x) = 10*5 x4 + 7*4 x3 + 5*3 x2 + 2 = 50 x4 + 28 x3 + 15 x2 + 2
8 lis 09:52