Kule w metrykach
liza: Czy ktos może potrafi rysować kule w metrykach w C ? Mam kilka problemów których nie potrafie
rozwiązać. M in. taki :
Jesli mam metryke
d(z,w)= |Im z−Im w| gdy Re z=Re w
|Im z|+|Im w|+|Re z − Re w| gdy Re z≠Re w
te dwa przypadki powinny byc w klamerce ale nie wiem jak ja zrobic:(
i jak wlasnie narysowac tą kule, po czym poznac czy metryka ma byc np miejska lub euklidesowa?
7 lis 23:05
Liza: no proszę ślicznie o pomoc
7 lis 23:36
MQ:

Kulę rysujesz tak, że masz jakiś zadany punkt z i odległość (promień kuli) r.
Zaznaczasz wszystkie liczby w spełniające warunek d(z,w)≤r
Na rysunku masz trzy kule o promieniu r=1
Widać, że, gdy Im z = 0, to jest to metryka taksówkowa
7 lis 23:40
Liza: Czy to jest metryka dla kuli o srodku (0,0) i promieniu 1 dla wzoru ktory podałam?
9 lis 15:29
K.A.P.: a nie jest to metryka rzeka?
12 lis 19:55