Kombinatoryka
maria: Pociąg składa się z 5 wagonów. Na ten pociąg na dworcu oczekuje 3 pasażerów. Oblicz na ile
sposobów mogą oni wsiąść do różnych wagonów?
7 lis 22:51
Eta:
3 pasażerów → 5 wagonów 53= 125
bo pierwszy może wybrać jeden z 5 wagonów i drugi też i trzeci też
z reguły mnożenia : 5*5*5= 125
7 lis 22:53
maria: właśnie to nie jest odpowiedni wynik, musi wyjść 60. Przez słowo "różnych" chodzi o to, że nie
mogą wsiąść do tego samego wagonu. Czyli każdy ma do wyboru o jeden mniej. Chyba do tego
doszłam:
pierwszy ma do wyboru 5 wagonów, drugi już tylko 4, a trzeci 3 !
5*4*3=60
7 lis 23:02
Eta:
No tak

źle przeczytałam treść !
7 lis 23:08