kombinatoryka
marta: Oblicz sposobem iloczynowym ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z cyfr
1,2,3,4,5,6,7 i mniejszych o 444
7 lis 22:31
marta: od* 444
7 lis 22:31
Eta:
Wszystkie zaczynające się na 1 lub 2 lub 3
jest ich : 3*6*5= ....
i zaczynające się na 41 lub 42 lub 43
jest ich: 3*5 =...
R−m : ........
7 lis 23:06
Mila:
1) na pierwszej pozycji 1
1xx 6 *5 liczb
2) na pierwszej pozycji 2
2xx 6*5 liczb
3) na pierwszej pozycji 3
3xx 6*5 liczb
4) na pierwszej pozycji 4
41x 5 liczb
42x 5 liczb
43x 5 liczb
Razem:
3*30++5+5+5=90+ 15=105
7 lis 23:11
Eta:
7 lis 23:13