W urnie znajduje się n kul.
Yoshik: W urnie znajduje się n kul, z których 6 jest czerwonych. Jakie powinno być n, aby przy
losowaniu dwóch kul bez odkładania ich do urny prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul
czerwonych było większe od 1/3.
7 lis 22:21
Yoshik: Robię zadania z drzewa i dochodzę do 30/n2−n > 1/3
Liczę z tego deltę, ale wychodzi n1 = −9
n2=10
a w odpowiedziach jest nE {6,7,8,9}
Help...
7 lis 22:33
Maslanek:
| | 1 | |
P(A)≥ |
| , prawda?  |
| | 3 | |
Założenie n≥6 (to całkiem logiczne

)
7 lis 22:42
Maslanek: Nierówność ma być ostra, więc:
7 lis 22:42
Eta:
|Ω|= n*n=n
2
|A|= 6*6= 36 ( dwie czerwone)
| | 36 | | 1 | |
rozwiąż równanie |
| > |
| |
| | n2 | | 3 | |
7 lis 22:43
Maslanek: Eto, bez odkładania
7 lis 22:44
Eta:
Ajjjjjjjjjjjjjjjj mea culpa

( "bez odkładania ich do urny" −−− muszę założyć okulary
!
7 lis 22:50
7 lis 22:57
Yoshik:
| | | | n! | |
|Ω|= | = |
| ale jak dalej  |
| | | (n−2)!*2! | |
7 lis 22:59
Mila:

n≥6
| | 6 | | 5 | | 30 | |
P(CC)= |
| * |
| = |
| |
| | n | | n−1 | | n*(n−1) | |
| 30 | | 1 | |
| > |
| /*(n−1)*n |
| n*(n−1) | | 3 | |
90>n
2−n
n
2−n−90<0 i n∊N
+ i n≥6
Δ=1+360=361
| | 1−19 | | 1+19 | |
n1= |
| =−9 lu n2= |
| =10 |
| | 2 | | 2 | |
n∊(−9,10) i n∊N
+ i n≥6
n∊{6,7,8,9}
7 lis 22:59
Yoshik: Dzięki Ci wielkie
7 lis 23:01
Eta:
7 lis 23:09