Oblicz granicę ciągów
aniol: a) an=en/n
b) bn=en/nk, k>0
c) cn=ln(n)/√n
d) dn=ln(n)/nk, k>0
Byłabym mega wdzięczna za rozwiązanie krok po kroku (tak żeby zrozumieć)
7 lis 22:12
Krzysiek: A jakieś tw. miałaś podane by łatwo policzyć te granice?
7 lis 22:26
aniol: tw. stolza i szacowania logarytmu naturalnego i funkcji exp
7 lis 22:30
7 lis 22:38
aniol: nie było ale je znam
7 lis 22:45
aniol: za bardzo nie wiem jak z tej liczby 'e' korzystac
7 lis 22:46
Krzysiek: c)założenie:
√n→
∞ spełnione.
| | a2−b2 | |
w mianowniku korzystam ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
| | ln(1+1/n)*(√n+1+√n) | |
= |
| |
| | n+1−n | |
mnożę teraz licznik i mianownik przez 'n'
| | √n+1+√n | | √n+1+√n | |
=nln(1+1/n)* |
| =ln(1+1/n)n* |
| →lne*0=1*0=0 |
| | n | | n | |
7 lis 22:51
aniol: czy mogę podpunkt a) zrobić tak:
limu {en}{n}=lim en+1−enn+1−n=lim en(e−1)=∞
7 lis 23:03
Krzysiek: tak
7 lis 23:05
aniol: lim enn= lim en+1 − en = lim en(e−1)=∞
ze stolza
7 lis 23:05
aniol: super
7 lis 23:06