szereg odchylenie standardowe
beti: mam szereg składający sięz 6 liczb
imoje pytanie brzmi czy licząc odchylenie standardowe mam dzielić przez n =6 czy przez n−1=5

bo wiem, że są dwa różne wrozy. napewno ten z n−1 stosuje się do próbek.
7 lis 22:10
PW: Na pewno we "wzorze na odchylenie standardowe" jest jakieś dzielenie?
8 lis 00:40
Janek191:
Wariancja
k _
| | 1 | |
V = |
| * ∑( xi − X )2 *ni ; n = n1 + n2 + ... + nk |
| | n | |
i = 1
Odchylenie standardowe
σ =
√ V
_
X = średnia arytmetyczna wartość cechy statystycznej całej zbadanej populacji
8 lis 08:49
Janek191:
Wariancja
k _
| | 1 | |
V = |
| * ∑( xi − X )2 *ni ; n = n1 + n2 + ... + nk |
| | n | |
i = 1
Odchylenie standardowe
σ =
√ V
_
X = średnia arytmetyczna wartość cechy statystycznej całej zbadanej populacji
8 lis 08:51
daras: GG:2489859
Wzór w mianowiku tylko z (n−1) jest błędem pojedyńczego pomiaru
natomiast odchylenie standardowe czyli tzw. błąd średni kwadratowy to wzór z n(n−1) pod
pierwiatkiem w mianowniku. W kalkulatorze są zwykle funkcje, które liczą wyniki tylko wg. tego
pierwszego wzoru więc wynik trzeba jeszcze podzielić przez √n.
8 lis 09:06