dla jakich wartości a liczby
ania: Proszę o pomoc wychodzą mi straszne głupoty
dla jakich wartości a liczby 8+a, 6−a, 6−2a są długościami boków trójkąta prostokątnego którego
najdłuższy bok ma 6−2a
7 lis 21:59
Maslanek: Nierówność trójkąta
7 lis 22:01
Maslanek: I twierdzenie Pitagorasa
7 lis 22:01
ania: z twierdzenia pitagorasa wychodzą głupoty
7 lis 22:02
sushi_ gg6397228:
bo "a" bedzie liczba ujemna
7 lis 22:04
5-latek: Jesli c=6−2a to a=8+a i b=6−a
Teraz tweirdzenie Pitagorasa i a2+b2=c2 wiec (8+a)2+(6−a)2=(6−2a)2 i to liczysz
7 lis 22:04
ania: tak ale wychodzi mi √15
7 lis 22:08
magda: pomocy coś mi nie wychodzi
7 lis 22:13
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
7 lis 22:17
Eta:
najdłuższy bok to: 8+a
7 lis 22:17
5-latek: licz jeszce raz
7 lis 22:17
magda: nie 6−2a
7 lis 22:18
Eta:
najkrótszy to 6−2a
7 lis 22:19
magda: 36−24a+4a2=64+16a+a2+36−12a+a2
2a2−28a−64=0
a2−14a−32=0
7 lis 22:20
5-latek: Jesli 6−2a to nie wyjdzie bo wychodzi ze a=−2 −−ta odrzucamy i i a=16 tez nie moze byc
7 lis 22:20
sushi_ gg6397228:
teraz policz delte = dokładnie
(a−16)(a+2)= 0 tylko wyjdzie
7 lis 22:22
sushi_ gg6397228:
przeciez, nie podali jakie ma być "a", więc moze tez byc ujemne
7 lis 22:23
alina: Δ=260
7 lis 22:23
sushi_ gg6397228:
to liczymy jeszcze raz delte
7 lis 22:24
Eta:
Δ= 324 ,
√Δ= 18
| | 14+18 | |
a= |
| = 16 −− odpada v a= −2 |
| | 2 | |
8−2 =6
6+2=8
6+4=10
7 lis 22:25
alina: 142−4*(−14)
7 lis 22:25
alina:
7 lis 22:26