Help!
Mateusz: Rozwiąż równanie: cos x= cos(π−x)
7 lis 21:56
Maslanek: Z serii rozwiązań:
x=π−x+2kπ lub x=−(π−x)+2kπ
7 lis 21:57
Mateusz: z tego drugiego wychodzi sprzecznosć?
7 lis 21:59
Maslanek: Tak
7 lis 22:01
Mateusz: dzięki
7 lis 22:02
Saizou :
albo
cos(180−x)=−cosx
cosx=−cosx
2cosx=0
cosx=0
7 lis 22:03
pigor: ...,
cosx= cos(π−x) ⇔ cosx=−cosx ⇔ 2cosx=0 ⇔
⇔ cosx= 0 ⇔
x= π2+kπ , k∊C . ...
7 lis 22:06
Saizou : hehe myślę tak jak
pigor chociaż w tym wypadku
7 lis 22:10
Mateusz: a to: tg x= tg(π−x)+2
7 lis 22:10
Maslanek: Też tak chciałem

Ale źle zastosowałem wzór redukcyjny (+), więc się poddałem xD
7 lis 22:17
Mateusz: 
7 lis 22:25
Mateusz: b) tg x= tg(π−x)+2
c) sin x= sin(x−π)+1
d) 2ctg(2π−x)=1− ctg x
7 lis 22:28
Saizou : a może jakiś wkład własny ?
7 lis 22:29
Eta:
tg(π−x)= −tgx
2tgx=2 ⇒ tgx=1 x=...... dokończ
sin(x−π)= −sin(π−x) = −sinx
| | 1 | |
2sinx= 1 ⇒ sinx= |
| ⇒ x=........... |
| | 2 | |
d) ctg(2π−x)= ctgx
dokończ samodzielnie .....
7 lis 22:31
Eta:
@
Saizou ....... przecież dałam "wkład własny"
7 lis 22:32
Saizou : Etuś to nie do Ciebie było
7 lis 22:35
Eta:
7 lis 22:35
Mateusz: jedno pytanie mam co to tego , dlaczego przy np. 2tgx=2 przy dwójce nie ma minusa?
7 lis 22:43
Eta:
tgx= −tgx+2
tgx
+tgx=2
2tgx=2
wiesz już gdzie "zginął"
minus ?
7 lis 22:45
Mateusz: tak, dzięki
7 lis 22:49