:)
PuRXUTM: Udowodnić poniższe równości (najlepiej nie przez indukcję, mile widziane dowody
kombinatoryczne):
| | | |
∑i=0 n | =2 n jak to ruszyć |
| | |
wiem że tak jest bo zbiór podzbiorów to 2
n ale jak to udowodnić
7 lis 21:30
Maslanek: Zauważ, że to to samo, co (1+1)
n 
Lewa część to właśnie dwumian Newtona
7 lis 21:31
PuRXUTM: dzięki wielkie
właśnie tu mi jedna rzecz nie pasuje... czy nie powinno być (−1)
i 
no i co dalej jak
to będzie i
| | | | | | | | | | | | | |
− | + | − | ...− | nie wiem czy ma być na końcu − | czy + | |
| | | | | | | |
mam rozpatrzyć 2 przypadki (n−parzyste, n−nieparzyste)
| | | | | |
wiem że pewnie trzeba będzie zastosować wzór | = | tak ? |
| | | |
7 lis 21:40
Maslanek: Tak chyba byłoby najwygodniej
7 lis 21:45
Maslanek: Albo jeszcze inaczej

Podzelić to na sumę wyrazów parzystych i nieparzystych

. I zastosować to samo rozumowanie
7 lis 21:48
Maslanek: Tak mi teraz przyszło do głowy
7 lis 21:48
PuRXUTM: dzięki
7 lis 21:58
PuRXUTM: | | | |
dla n− parzystego wszystko się ładnie upraszcza, ale dla n−nieparzystego zostaje mi | |
| | |
Co z tym zrobić

?
8 lis 06:57
Godzio:
n − nieparzyste oznacza, że będzie na końcu minus.
| | | | | | | |
[rozbijamy ze wzorku | = | + | ] |
| | | | |
| | | | | | | | | | | | | |
− ( | + | ) + ( | + | ) − ... + ( | + | ) − |
| | | | | | | |
I widać, że się wszystko uprości
8 lis 07:12
PuRXUTM: jak minus

przy 0 jest plus, przy 2 plus przy 100 plus przy n plus
8 lis 07:22
PuRXUTM: sory źle popatrzyłem, jest dla nie parzystego...
8 lis 07:24
PuRXUTM: to w takim razie źle myślałem... uprości się dla n − nieparzystego
| | | |
n}{1}+ | )+...+=0 ale też mi to ciężko zrozumieć... ale zauważyłem że jak n jest |
| | |
nieparzyste to tych wyrazów jest parzysta ilość
Ale dla n parzystego nie wiem jak zrobić...
bo np. dla n=4
8 lis 07:34
8 lis 07:37
Godzio:
| | | | | | | | | | | | | | | |
− ( | + | ) + ( | + | ) − ( | + | ) + | = 0 |
| | | | | | | | |
Nie przeanalizowałeś mojego rozwiązania
8 lis 08:04
PuRXUTM: | | | | | | | | | |
czyli jak mam | = | + | to | nie piszę ? dlaczego  wiem że nie może być |
| | | | | |
−1 ale dla czego tak to stosujesz
8 lis 08:07
Godzio:
| | | | | |
Bo | = 1 niezależnie od n (tak samo ostatni | = 1 ) |
| | | |
8 lis 08:07
PuRXUTM: | | | | | | | | | |
czyli zamiast | mogę napisać | a na końcu zamiast | | ? Bo chce mieć |
| | | | | |
jasne zapisy
8 lis 08:10
8 lis 08:13
PuRXUTM: ok. dzięki wielkie
8 lis 08:15