Wiedząc że sinα=1/5 oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
Iz_A: Wiedząc że sinα=1/5 oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
7 lis 21:28
irena_1:
Jeśli x jest kątem ostrym, to wszystkie funkcje mają wartości dosdatnie i:
sin
2x+cos
2x=1
| | 1 | | 1 | | 24 | |
cos2x=1−( |
| )2=1− |
| = |
| |
| | 5 | | 25 | | 25 | |
| | sinx | | 1 | | 5 | | √6 | |
tgx= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cosx | | 5 | | 2√6 | | 12 | |
7 lis 21:31
irena_1:

Lub z twierdzenia Pitagorasa:
1
2+b
2=5
2
b
2=25−1=24
b=2
√6
7 lis 21:35