/
Piotr 10: Dwie koszule męskie można włożyć do trzech róźnych szuflad. Na ile sposobów można było to
zrobić?
Wyszło mi, że na 6 sposobów
7 lis 21:07
123: podejmujesz 2 deczje 1 na 3 sposoby i 2 na 2 sposoby (szuflady) 3x2= 6
7 lis 21:11
Saizou : a nie 3*3=9
bo
I II III
1,2 − −
1 2 −
1 − 2
2 1 −
2 − 1
− 2,1 −
− 1 2
− 2 1
− − 2,1
oraz
pierwszą koszulę możemy wpakować do 1,2,3 szuflady czyli 3 sposoby
drugą koszulę tak samo czyli 3 możliwości
3*3=9
7 lis 21:43
Piotr 10: Nie wiem, ja i tak nie ogarniam tego : /
7 lis 21:45
Krzysiek: Nie jest napisane 2 różne koszule, więc (1,−,2) to to samo co (2,−,1)
7 lis 21:46
Saizou : ale szuflady są rozróżnialne, czyli to chyba ma znaczenie
7 lis 21:48
Eta:
2 koszule → 3 szuflad : 32=9 sposobów
7 lis 21:49
Krzysiek: no ok, ale jeżeli w I i III szufladzie będzie koszula to przecież nie ma znaczenia która
koszula będzie w której szufladzie bo są takie same.
więc rozmieszczenie:
1 − 2
jest takie samo jak:
2 − 1
Przyjmując,że koszule są takie same.
7 lis 21:50
Maslanek: Ale koszule nie

Więc kombinacje + przypadki, gdy wkładamy koszule do jednej szuflady.
Albo: kombinacje z powtórzeniami ewentualnie

(tego nigdy nie sotosowałem, ale wydaje się
dobre

)
7 lis 21:50
Saizou : mniej więcej to łapię, tylko kto normalny będzie się zastanawiał na ile sposób można rozłożyć
koszulę w szufladach

najlepiej powiesić na wieszak
7 lis 21:54
Piotr 10: Masakra... Ja to idę, siedzę na tym działem od 18 i nic nie rozumiem : /
7 lis 21:54
Saizou : don't worry be happy

You'll understand it, I'm sure
7 lis 21:58
Eta:
7 lis 21:59
Mila:

Piotrze, tu masz do czynienia z funkcjami
{k1,k2} argumenty
{s1,s2,s3] wartości, ktore możesz wybrać
1) f(k1)=s1
f(k2)=s1
(s1,s1) obydwie do 1 szuflady
2)
f(k1)=s2
f(k2)=s2
(s2,s2) obydwie do 2 szuflady
3)
f(k1)=s3
f(k2)=s3
(s3,s3)
Teraz do różnych
(s1,s2)(s2,s3)(s1,s3)(s3,s1)(s2,s3)( (s3,s2)
Zapis (s1,s2) oznacza pierwsza koszula do 1 szuflady, druga do drugiej.
Masz ciągi dwuwyrazowe z 3 elementów, n
k
n− liczba elementów ( szuflad do których wrzucamy), k − liczba przedmiotów. ( z góry wrzucamy).
7 lis 22:06
Krzysiek: Mila,Eta ale Wy rozróżniacie koszule a przecież równie dobrze można zrobić dla
nierozróżnialnych.
W tekście jest wyraźnie napisane "różnych szuflad" więc równie dobrze napisaliby "różne
koszule".
7 lis 22:09
Saizou :
czyli że mamy
I II III
11 − −
1 1 −
1 − 1
− 11 −
− 1 1
− − 11
inne możliwości to powtórzenia
| | 3! | |
czyli inaczej mówić wariacja bez powtórzeń V23= |
| =6 |
| | (3−1) | |
dobrze myślę
7 lis 22:13
Eta:
@
Krzysiek
Jeżeli masz wrzucić koszule do trzech szuflad, to jestem przekonana,że
wrzucisz wszystkie :
( w paski, kropki) do pierwszej z brzegu ( nawet nie będziesz ich ogladał
7 lis 22:14
Maslanek: | | | |
Kombinacja bez powtórzeń: | i dwie koszule w każdej z trzech: zatem 3 mozliwości |
| | |
Razem 3+3=6.
7 lis 22:15
Mila:
Może i tak, Krzysiu.
Ja nie kupuję mężowi jednakowych, ale zawsze różne i dlatego taki sposób.
7 lis 22:17
Eta:
7 lis 22:20
Krzysiek: A ja nie piszę,że oczywiste jest że koszule się różnią ale chodzi o rozwiązanie matematyczne

I wydaje mi się,że powinniśmy rozpatrywać nierozróżnialne koszule
7 lis 22:24
Mila:
1) wersja
Na ile sposobów można umieścić w 3 szufladach 2 koszule tak, aby każda była w innej szufladzie?
3*2=6
7 lis 22:38
PW: Znowu autor zadania dał nam "zagadkę myślową". Szuflady są "różne", a koszule "męskie". Gdyby
koszule były "damskie", wątpliwości by nie było − kobiety nie kupują jednakowych ubrań.
Dlatego stoję na stanowisku, że koszule według autora są nierozróżnialne.
Każda wersja rozwiązania jest dobra, byle wyraźnie napisać jakie założenie przyjęliśmy. Mam
nadzieję, że ten autor nie formułuje zadań maturalnych.
8 lis 00:58