pomocy
jopek?: funkcja
x
2−2(m+3)x +m
2 −1 =0
Δ = (−2m−6)
2 − 4(m
2−1)
jak to wyliczam wychodzi mi Δ= 24m +40
jak z tego wyliczyć przedział m
7 lis 20:56
Maslanek: Jak brzmi treść?
7 lis 20:56
krystek: Jakie masz polecenie?
7 lis 20:57
jopek?: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste ujemne?
7 lis 20:59
krystek: 1)Δ>0
2)x1*x2>0
3)x1+x2<0
I teraz Δ>0⇔40m+40>0⇔..
7 lis 21:01
jopek?: a skąd to 40m?
7 lis 21:08
krystek: Źle przepisałam Twoje obl ( nie sprawdzałam czy obrze wyliczyłeś Δ)
7 lis 21:09
jopek?: a mógłbyś to wszystko przeliczyć bo mi sie odpowiedzi nie zgadzają
7 lis 21:12
krystek: Jestem leniwa , zapisz sprawdzę.
7 lis 21:16
jopek?: 
Δ>0 x
1 + x
2 < 0
Δ = 9−2m−6)
2 − 4(m
2−1) 2m+6<0
Δ= 4m
2 +24m+36 − 4m
2 +4 2m<−6
Δ=24m+49 m<−3
24m+40>0
24m>−40
x
1*x
2 <0
m
2 − 1 < 0
i tu mam problem, czy tu bedzie m= −1
7 lis 21:24
krystek: (m+1)(m−1)<0⇔m∊(−1,1)
7 lis 21:38
jopek?: dzięki
7 lis 21:46
jopek?: a dlaczego jest przedział (−1,1) a nie (−∞,−1)∪(1,+∞)?
7 lis 21:53