liczba rozwiązań nierówności.
Muzyk: Zadanie brzmi: "Ile wynosi liczba rzeczywistych rozwiązań równania (x+1)(x+2)(x2+3)=0"
Odpowiedź jest 2, a czemu nie 4?
Nie możemy zrobić tak:
(x+1)(x+2)(x+√3)(x−√3)=0 i wtedy:
x+1=0
x=−1
x+2=0
x=−2
x+√3=0
x=−√3
x−√3=0
x=√3
I mamy 4 rozwiązania?
7 lis 20:51
Maslanek: Zauważ, że to jest x
2+3, a nie x
2−3.
7 lis 20:53
irena_1:
x(x+√3)(x−√3)=x2−3 a nie x2+3
Równanie x2+3=0 nie ma rozwiązań
x2+3=0
x2=−3
Kwadrat każdej liczby rzeczywistej jest liczbą nieujemną
7 lis 20:53