Wielomiany, pomocy.
paulina96: Proszę o rozwiązanie zadania, ponieważ nie mam pojęcia, jak je rozwiązać, jak w ogóle do niego
podejść... Z góry dzięki.
Uzasadnij, że nie istnieje liczba spełniająca jednocześnie oba równania:
x3−9x=0 i x3−9=0
7 lis 20:50
Maslanek: Pierwsze równanie jest spełnione, gdy:
x3−9x=0
x(x2−9)=0
Czyli, gdy: x=0 lub x=−3 lub x=3
Podstawiając rozwiązania równania (1) do równania (2):x3−9=0 otrzymujemy, że obie strony
równości są od siebie różne, zatem rozwiązanie równania (1) nie są rozwiązaniami (2).
7 lis 20:52
paulina96: Dziękuję !
7 lis 20:54