matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiazac rownanie
POMOCY:
4*3
X
−9*2
X
= 5* 3
x/2
* 2
x/2
7 lis 20:45
irena_1:
Po podzieleniu obustronnie przez 3
x
2
*2
x
2
3
2
4*(
)
x
2
−9*(
)
x
2
=5
2
3
3
(
)
x
2
=t>0
2
9
4t−
=5 /*t
t
4t
2
−5t−9=0 Δ=25+144=169
5−13
5+13
18
9
3
t
1
=
<0 lub t
2
=
=
=
=(
)
2
8
8
8
4
2
3
3
(
)
x
2
=(
)
2
2
2
x
=2
2
x=4
7 lis 21:02